Axess Magasin, nr 3 2018: Ett friare samtal

Trots att vår koncentrationsförmåga sägs ha blivit sämre lyssnar alltfler på poddar med långa, fördjupande samtal.

Begreppet ”podcasting” myntades i mitten av förra decenniet och är en sammansättning av iPod och broadcasting. Under de senaste åren har det talats en hel del om en podcast boom, då nedladdningar av ljudprogram i olika genrer ökar. Boomen har beskrivits som en renässans för det talade ordet och eftersom teknologin är lättillgänglig innebär podcasting både möjligheter och utmaningar för de etablerade medierna. I USA står till exempel National Public Radio och New York Times för några av de mest populära poddarna med program som Serial, en dokumentär följetång i kriminalgenren, och The Daily, ett program som sammanfattar dagens stora nyheter med hjälp av The New York Times reportrar.

Men nu har också ett nytt internetfenomen uppstått som har kommit att kallas ”The Intellectual Dark Web”. Namnet är en humoristisk blinkning till den del av internet som är dold för utomstående, webbsidor som inte indexeras av sökmotorer och som du inte hittar med hjälp av Googlesökningar. Begreppet syftar på ett alternativt nätverk av intellektuella som producerar och medverkar i podcaster och talkshows på nätet i både ljud- och videoformat, utan att behöva rätta sig efter redaktörer och andra grindvakter.

Såväl huvudpersonerna i nätverket som deras följare består av allt från vänsteranstrukna och liberala till konservativa och libertarianer samt de som menar att de gamla politiska etiketterna är obsoleta. En gemensam nämnare är värnandet av det öppna samtalet i en tid då det på nätet hotas av Twittermobbar och inom akademin av kraven på trygga rum.

The Intellectual Dark Web är alltså en brokig grupp individer som i både separata och gemensamma fora bedriver frispråkiga samtal. Här ingår personer som Sam Harris – neuroforskaren och filosofen bakom podden Waking Up – och Ben Shapiro, konservativ chefredaktör för nättidningen The Daily Wire, där han också är värd för en talkshow. Bröderna Bret och Eric Weinstein – den ene biolog, den andre ekonom – samt Jordan Peterson, klinisk psykolog, är andra exempel.

De ovannämnda är också regelbundet med i The Dave Rubin Show. Ett avsnitt som publicerades den 31 januari och som gästades av Shapiro och Peterson har i skrivande stund nästan 1,8 miljoner visningar på YouTube och många fler har också lyssnat på programmet i podcastformat. Under 1 timma och 40 minuter avhandlas ämnen som postmodernism, yttrandefrihet och religion.

Rubin är en frontfigur i The Intellectual Dark Web, då hans talkshow har blivit ett forum för ett slags ny politisk diskurs. Liksom många andra finansierar han sin verksamhet till stor del genom publikbidrag som skänks via webbsidor som möjliggör crowdfunding eller gräsrotsfinansiering – och detta trots att det också går att ta del av programmen helt gratis. Rubin drar in nästan 30 000 dollar i månaden via den web-baserade plattformen Patreon.

Poddboomen i allmänhet ser inte ut att avta. När Apple nyligen lanserade ett verktyg som för första gången gör det möjligt att i detalj analysera podcast-lyssnares beteenden var det många som oroade sig. Om det skulle visa sig att lyssnarsiffrorna egentligen var låga, att få hänger kvar till slutet av programmen och att de flesta skippar reklamsnuttarna vore det dåliga nyheter för poddproducenter. I januari skrev dock magasinet Wired att allt tyder på att podcastlyssnare i regel är ”hyperengagerade och trogna”. Många populära podcaster i olika genrer blir nu också till filmer och TV- serier; aktörer som HBO och Netflix hör till dem som har köpt rättigheter.

En gemensam nämnare för de intellektuella poddar som ges ut av nätverket inom The Intellectual Dark Web är att avsnitten tenderar att vara långa. I en tid då det sägs att vår koncentrationsförmåga blir alltmer begränsad tillbringar ett växande antal personer timmar med att lyssna på fördjupande samtal om allt från ateism och akademisk frihet till medicinsk etik och klimatforskning. The Intellectual Dark Web utmanar inte bara gängse politiska uppfattningar utan även förutsägelserna om internets avtrubbande effekter.