Sveriges Radio – Godmorgon, världen: Brittisk offentlighet satsar på mindfulness

En rad kändisar har berättat att de utövar Mindfulness – en typ av meditation som går ut på att fokusera på att leva i nuet. Men det är inte bara en kändistrend.

Inom Storbritanniens National Health System (liksom inom svensk sjukvård) rekommenderas numera mindfulness som ett verktyg för att hantera stress och depression. Det finns otaliga kurser, böcker och appar, inklusive Headspace. Den skapades av en före detta munk och är nu värd £25 miljoner.

Men vissa psykologer menar att mindfulness kan ha farliga biverkningar och, på ett mer filosofiskt plan, säger kritiker att tanken att vi bör rensa våra huvuden och leva i nuet kan bli ett sätt att undvika ansvar för våra handlingar. Mindfulness, menar kritiker, står för ett världsligt avståndstagande och en uppmuntran till att sluta oss i våra egna världar. Samtidigt verkar det ju fungera för många som ett självhjälpsverktyg i en allt stressigare värld.

Foto: Dr Tamara Russell har skrivit boken Mindfulness in Motion. Foto: Nathalie Rothschild