Sveriges Radio, Kulturnytt: C215 fyller Paris med porträtt av turkiska journalister

I går inleddes rättegången mot 17 medarbetare vid tidningen Cumhuriyet i Turkiet. Samtidigt, i Paris, sprejar den berömde gatukonstnären C215 porträtt av fängslade turkiska journalister runtom i stan.

– Jag kommer göra det fort och använda min sprej för de mörka bakgrunderna och sedan kommer jag använda vitt för att måla ansiktet på de journalister som ställts inför rätta, säger gatukonstnären Christian Guémy, mer känd under sin pseudonym C215, som har beskrivits som Frankrikes Banksy.

Här på ett elskåp vid Place d’Italie – en tungt traffikerad rondell med en park i mitten – målar han porträtt på fem av de turkiska journalister som anklagas för medhjälp till terrorism och för att ha stöttat Gülenrörelsen, som sägs ligga bakom förra årets misslyckade kupp.

Christian Guémy börjar med att spreja en svart bakgrund på elskåpet och sen tar han fram stencilerna och sprejar vit färg över dem för att få fram porträtten i sin egen karaktäristiska stil.

Totalt sjutton journalister och andra medarbetare vid tidningen Cumhuriyet står inför rätta i Istanbul. Representanter för Reportrar utan gränser är med vid rättegången, och det är i samarbete med den organisationen som Christian Guémy utför sin aktion.

Hittills har han sprejat över 100 stenciler runtom i Paris och en ny kampanj – med nya porträtt – är på gång, berättar han.

– Det här har varit en bra början för att varna folk för vad som händer i Turkiet, alla de här journalisterna som fängslats utan orsak.

Folk som går förbi stannar för att ta bilder. Många lägger upp de i sociala medier med hashtaggen “save turkish journalists.”

Christian Guémy säger att han vanligtvis utövar sin konst för estetikens skull och för att väcka känslor – men stencilkonsten är också ett verktyg för propaganda, säger han, och han vill gärna bidra med att försvara mänskliga rättigheter.

Ett av porträtten har särskild betydelse för Christian Guémy – det på satirtecknaren Musa Kart.

– Det är inte bara skribenter utan en tecknare också. Han är en symbol för mig. Det påminner mig om att vi behöver yttrandefrihet. Alla i världen, men speciellt i Frankrike när det gäller satirtecknare, säger han.