Sveriges Radio – P1-morgon: Stor entusiasm kring filmen Dunkirk – i Dunkerque

Sommarens stora biosensation, Christopher Nolans krigsdrama Dunkirk, har fått lysande recensioner sedan världspremiären för några veckor sedan. Filmen skildrar andra världskrigets massevakuering från Dunquerkes strand i norra Frankrike. Men från franskt håll har det kommit klagomål om att regissören förbisett de franska truppernas insatser. Hur ser invånarna i själva Dunquerke på det hela? Vår utsända Nathalie Rothschild har besökt staden.

På Dunquerkes enda biograf visas filmen Dunkirk i fyra salonger samtidigt och biobesökarna är märkbart tagna.

– Filmen var magnifik, rörande, man vill se om den för att kunna ta in allt.

Det var några av omdömena bland invånare i Dunquerke, staden i norra Frankrike där Christopher Nolans andravärldskrigsdrama utspelar sig och spelades in.

Men vissa franska filmkritiker håller inte med: de som hade hoppats att Christopher Nolan skulle sätta Frankrikes militära insatser i ett mer smickrande sken är historiker gjort hittills. I tidningen Le Monde anklagas regissören för att vara både oartig och likgiltig gentemot Frankrikes insatser.

Men det är struntprat, enligt Dunquerkebon Jean-Michel som just sett filmen.

– Filmen visar sanningen, säger Jean-Michel.

I Dunquerke är entusiasmen kring filmen enorm. Nathalie som bor i Paris har rest hit för att hon vill se filmen på plats i Dunkerque, som är hennes hemstad.

– Vi är stolta över att se vår stad på bio…Det är inte ofta man hör talas om Dunquerke annars och det gläder oss att man nu pratar om staden på ett bra sätt, säger Nathalie.

Nathalie står framför ett klocktorn från 1200-talet. Det är en av få byggnader i Dunkerque som överlevde andra världskrigets bombanfall.

Idag finns ett turistcenter inne i klocktornet och här har man satsat stort på marknadsföring i samband med filmpremiären. Man har tagit fram en helt ny logga som tryckts upp på tröjor, tygväskor, nyckelringar och pennor. Det finns till och med en ny Dunkirk-parfym.

Sabine L’Hermet – turistkontorets chef – berättar mer om stadens storsatsning.

– Vi är väl förberedda att ta emot många besökare, säger Sabine L’Hermet.

Staden Dunquerke har satsat på en helt ny arsenal av turistupplevelser och på alla fronter: Guidade båtfärder till sjöss, vandringar och minibussresor på land, och i luften turer med små flygplan.

Det påminner lite om Winston Churchills berömda tal efter Dunkirk-evakueringen: “Ni frågar: vad är vår politik? Jag säger: Det är att föra krig; till sjöss, till land och i luften.”

Fastän Christopher Nolans film nu påminner världen om att Dunkerque associeras med ett av andra världskrigets största bakslag är invånarna här är otroligt stolta, säger Sabine L’Hermet, vars farfar deltog i Operation Dynamo som massevakueringen kallades.

– Invånarna är så stolta och så bär filmen stadens namn, säger Sabine L’Hermet.

Idag är Dunkerques strand från vilken de brittiska soldaterna evakuerades i maj 1940 kantad av nedgångna bostadshus och ett livligt promenadstråk.

Kollektiv Zumbaträning, en hoppborg och uppvisning av veteranbilar är några exempel på underhållningen som erbjuds vid stranden.

Och så en fotoutställning med bilder i storformat från filminspelningen. Här kan man läsa om hur det gick till när Christopher Nolans enorma filmteam återskapade de dramatiska händelserna på stranden och i några av stadens kvarter.

En annan konsekvens av sommarens stora biosensation är att ett museum tillägnat Operation Dynamo kunnat slå upp portarna på nytt. Museipersonalen består av pensionärer som jobbar volontärt och en av dem, Lucien Dayan, säger att Christopher Nolans film är ärlig och sanningsenlig.

Att fransmännen inte står i fokus i filmen är inte fel. Det är ju inte det filmen handlar om, säger Lucien Dayan.

Vid stängningsdags konstaterar Lucien Dayan och hans kollegor att det kommit över 40 besökare till museet idag – ett rekord. Och Lucien Dayan säger att kommunen efter många år äntligen förstått att det finns ett stort intresse för det som hände i Dunkerque under andra världskriget – och det är mycket tack vare filmen Dunkirk, menar han.