Sveriges Radio, Studio Ett: La Chapelle – Paris farliga kvarter?

Området La Chapelle-Pajol i norra Paris har blivit förknippat med trakasserier, drogproblem och könsdiskriminering efter att två medborgargrupper gått samman med ett upprop på internet. Området hamnade också i strålkastarljuset tidigare denna månad när polisen evakuerade nästan 3 000 migranter från ett tältläger där. Hör reportage av Nathalie Rothschild.

Att kvinnor blir trakasserade här är inget nytt, säger Lilia som växt upp i La Chapelle-Pajol.Man kan inte gå längre än 20 meter utan att bli antastad, säger hon. Det är hemskt och jag tycker det är bra att kvinnor har börjat protestera.

Lilia syftar på två grupper – SOS La Chapelle och Demain La Chapelle som startat ett upprop riktat till bland andra Frankrikes president och Paris borgmästare. Nästan 20,000 personer har skrivit under och i fransk radio beskriver en talesperson området.

I hjärtat av Paris finns alltså områden där kvinnor inte kan gå ut utan att bli fysiskt eller verbalt trakasserade, berättar Nathalie. Många vågar inte låta sina unga döttrar gå ut själva ens för att köpa bröd, hävdar hon och hon skyller främst på kriminella gäng, människosmugglare och migranter.

Det är runt metrostation La Chapelle som mycket av trakasserierna sker, enligt vissa som bor här. Det här är ett mångkulturellt distrikt i Paris 18:e arrondissement. Från metro-stationen går en gångtunnel till tågstationen Gare du Nord där Eurostar-terminalen ligger med direkttåg till London och Bryssel. Och det tar ungefär 20 min att promenera härifrån till katedralen Sacré-Cœur, en av Paris främsta turistattraktioner.

När jag går av tunnelbanan i La Chapelle en vardagsmorgon är det första jag ser en grupp turister med sin guide. Vid ett gatuhörn finns ett café som är fullsatt med män och kvinnor i olika åldrar och på andra sidan gatan en stadsodling.

Men bara några meter från den där turistgruppen står migranter och säljer tobak och andra svartvaror. Och precis intill stadsodlingen sitter ett gäng män som alla är uppenbart drogpåverkade.

En kvinna i 50-årsåldern, Bernadette, som jag möter vid stationen säger att hon bor en bit bort och aldrig skulle kunna tänka sig flytta till La Chapelle. Här går man inte ensam om kvällen. Som kvinna måste man vara försiktig, säger hon.

Men alla håller inte med. Roxanne Lemoines familj har nyligen öppnat ett iranskt cafe tvärs över gatan från metro-stationen och Roxanne, som är 20 år gammal, känner sig trygg här. Problemen med trakasserier mot kvinnor har överdrivits, säger hon.

Det finns problem med droger i området, säger Roxanne, men unga tjejer som jag kan gå ut på kvällarna. Visst händer det att man får kommentarer från män om man går klädd i kort kjol men det händer i andra delar av Paris också, menar hon.

Cafet där Roxanne jobbar ligger i en ny, fräsch byggnad. Inredning är modern med persiska inslag och vid lunchtid fylls cafét med unga, trendiga personer.

Det är en skarp kontrast till hur det ser ut mindre än en kilometer härifrån, där polisen evakuerade nästan 3 000 migranter från ett tältläger en dag i början av juli. Och det var för 34:e gången.

Efter evakueringen hjälper volontärer till med att samla in filtar och madrasser som ligger utspridda på marken i vägkorsningen där tältlägret vuxit fram. Det som går att spara ska tvättas och sen delas ut när nya migranter kommer hit. För ett nytt tältläger kommer snart växa fram och inom ett par månader kommer polisen än en gång föra bort migranterna. Det brukar vara så, säger volontären Pauline.

Nathalie, talespersonen för SOS LA Chapelle som organiserat namninsamlingen i protest mot trakasserier mot kvinnor, säger att migranterna – som nästan alla är män – ofta samlas runt metrostationen La Chapelle eftersom olika organisationer brukar vara där och dela ut mat. Det är välment, men bidrar till en otrygg situation för kvinnor, säger Nathalie.

Nathalie och andra som hävdar att kvinnor håller på att bli en utrotningshotad art i La Chapelle och närliggande områden har beskyllts för att svartmåla migranter. Under en manifestation mot gatutrakasserier blev de kallade rasister och vänster-fascister.

Det sägs att det finns barer i La Chapelle där kvinnor inte är välkomna. I en bar som fått det ryktet finns ungefär 10 män den eftermiddagen jag går förbi. Ägarna är från Sri Lanka och en som jobbar här berättar att i deras kultur går kvinnor inte till barer. De dricker inte alkohol, säger han.

Vid ett bord sitter en man och dricker öl för sig själv. Han heter Marty och bor i La Chapelle. Kvarteret har förändrats, säger han. Det är populärt område men det finns också många uteliggare och knarklangare här. Jag skulle aldrig låta min 19-åriga dotter komma hit själv, säger Marty.